Verkligheten är inte alltid den vi väljer att visa upp

by Amanda Randau

Verkligheten är inte alltid den vi väljer att visa upp

Jämföra oss med andra. Skadligt beteende. Självbild. Tvivla på sig själv. Skam. Baksidan med sociala medier.

“Det ser ut att gå bra för dig”

Så många gånger den kommentaren slinker ur oss utan eftertanke kring vad den faktiskt kan innebära för mottagaren. I all välmening såklart. Vi har kanske sett något inlägg i social media och tar för givet att det positiva som någon delar där speglar någon slags verklighet. Eller ser den yta som personen visar upp och antar att den perfekta utsidan tyder på ett lyckligt liv.

En perfekt bild

De flesta människor använder inte social media som en avskalad och sanningsenlig dagbok. Dels av integritetsskäl men också för att vi tycker ju om att visa upp det som är bra. Man väljer ofta bilder och skriver text med omsorg och eftertanke kring vad andra människor ska tycka och gilla. Och varför skulle man lista upp allt som är kämpigt och ”dåligt” när man vill visa upp det positiva som händer i ens liv. Varför skulle vi visa upp volangerna på magen eller smilgroparna i låren när samhället lärt oss att detta är något skamligt och fel? Givetvis väljer ju själva vad vi vill dela med oss av men det kan vara viktigt att tänka på vem som faktiskt tar del av dina delningar.

StockSnap_UKDO3TXZE1.jpg

Förändra ett skadligt beteende

Bakom bilderna på sociala media gömmer sig känslor och händelser som vi aldrig får ta del av.  Sådant som vi inte delar med världen vilket kan få oss på andra sidan skärmen att tro att någons liv är precis sådär perfekt som ett instagramkonto visar upp. Eller någons “perfekt utsida”. För många av oss är detta självklart, men för många av oss är det svårt att se. Jag har själv varit där, scrollat igenom inlägg efter inlägg och känt tvivel, självhat och en stor tom känsla av att inte duga som jag är. När jag skriver orden nu och går tillbaka till känslan då mår jag illa. Jag misshandlade mig själv psykiskt under så många år med att följa konton med dessa perfekta bilder och verkligheter. Första steget för mig var att avfölja alla sådana konton och sedan ta en paus ifrån sociala medier. På den tiden var det inte enkelt men idag kan jag knappt förstå att jag gjorde så mot mig själv. Det går att förändra ett beteende som inte är bra för dig.

Vi bär alla människor på känslor av att inte räcka till och duga precis som vi är. Tvivlar och ifrågasätter oss själva. 

Sluta att lägga värderingar i dina påståenden

När jag var utbränd fick jag ofta kommentarer såsom, Du ser verkligen ut att må bättre nu! Åh vad du ser ut att må bra! Vad skönt att du är så pigg nu!

Hela mitt inre var sönder och livslusten borta men just denna dagen kanske jag hade haft lite ork att ta på mig något annat än mysbyxor och till och med klistrat på ett leende. Jag hade lust att skrika, NEJ JAG MÅR INTE BRA, JAG ÄR INTE PIGG!

Och om jag väl delade med mig av att jag mådde dåligt så blev mänskor ofta obekväma. De visste inte vad de skulle säga. För vi är ju inte vana vid att prata om att vi inte mår bra eller att något går dåligt i vårt liv. Och det är helt okej. Oftast behöver vi bara någon som lyssnar. 

 

Det är så viktigt att tänka på att inte lägga en värdering i ett påstående till en annan människa även om vi gör det av kärlek. 

Ställ frågor

Fråga istället öppna frågor utan värderingar eller påståenden så ger du andra människor möjlighet att välja vad de vill dela med sig av.

Hur mår du? Hur går det för dig? Berätta vad som händer i ditt liv? Finns det något jag kan hjälpa dig med? 

Det viktigaste är att lyssna

Låt dina medmänniskor välja vad hon eller han vill dela med sig av. Om det är något negativt eller dåligt och du känner dig obekväm räcker det oftast med att du ger lite av din tid och bara lyssnar. Att få dela med oss av våra känslor, tankar och upplevelser är en del av självläkningsprocessen.

Medmänniska, Självkänsla, Utmattningsdepression social media, Självvärde, älska sig själv, självkärlek, självbild