Första steget att läka från psykisk ohälsa

by Amanda Randau

estee-janssens-802942-unsplash.jpg

Psykisk ohälsa. Självläkning. Utmattningsdepression. Stress. Utbrändhet

“När man är frisk har man tusen önskningar men när man är sjuk har man bara en”

Sa min mamma när jag var liten. Kloka mamma, det är så sant. Ofta förstår vi först när vi är sjuka eller drabbas av någon olycka eller förlust hur bra livet egentligen är.

Första steget, acceptans

För att komma vidare när vi har fastnat i psykisk ohälsa behöver vi ge upp vår uttröttande kamp och acceptera vår situation. Då kan vi ta tillbaka ansvaret till oss själva och börja läka.

“Nothing ever goes away

until it teaches us

what we need to know”

Trots att man inte vill något annat än att bli frisk är det många gånger otroligt svårt att hitta en acceptans i situationen. Läs mer om detta i mitt tidigare inlägg, Varför vi fastnar i psykisk ohälsa.

Och jag kan nog inte understryka hur viktigt det är att inte tänka att vi ska “komma tillbaka” efter vår utmattning eller depression. Vi mår ju som vi mår pågrund av hur vi har levt. Att komma tillbaka är det sista vi ska. Fokusera istället på att du nu har chansen att bygga upp ett nytt liv.

never be afraid to fall apart

its an opportunity to rebild yourself

the way you wish

you had been all along

Dags att gå vidare

Så vad kan du göra om du har fastnat i den negativa spiralen och inte kommer vidare i din läkeprocess?

Sätt dig ner och reflektera över följande frågor. Gärna efter en stunds meditation. Det kan också vara hjälpsamt att skriva ner dina reflektioner. Försök att landa in i kroppen och hjärtat och låt pennan flyta på utan att döma dig själv och utan att tänka ut svaren.

Hitta svaren i ditt hjärta. 

 

 • Om jag tittar med ett större perspektiv, vad vill då ”universum” säga mig med den resan jag är på just nu?

 • Vad behöver jag ge upp mitt motstånd kring och släppa taget om?

 • Om jag gör detta, vilka nya saker har jag plats för att bjuda in till mitt liv?

  (Ingenting är omöjligt, våga drömma de största drömmarna) 

 • Vad finns för lärdomar bakom de utmaningar jag stöter på?

 • Vad gör mig lycklig, får mig att skratta, vad får min själ att spritta av lycka?

  (Öka innehållet av detta i livet, kan vara allt ifrån det enkla små vardagliga ting till större och livstransformerande) 

 • Vad gör mig trött, energilös, ledsen och får mig att må dåligt?

  (Eliminera!, Ta bort, slussa bort från ditt liv,  kan vara allt ifrån det enkla små vardagliga ting till större och livstransformerande)

  

Ofta vill vi bli räddade ifrån den situation som vi befinner oss i och det kan vara smärtsam att inse att det aldrig kommer att hända. Ingen annan kan rädda oss. Vi kan bara rädda oss själva. Däremot kan vi hitta hjälp och stöd på vår väg till läkning. När du har accepterat och börjar lyssna inåt kommer din kropp och själ (intuition) tala om för dig vad du behöver. Lita på dig själv och lyssna på dina behov. Ge dig själv precis vad du behöver.

Att finna roten

Att bli fri från psykisk ohälsa är en inre resa. Vi kan inte längre fly ifrån oss själva eller våra känslor och tankar. Även om det är en resa vi behöver göra med oss själva kan det vara skönt att hitta hjälp och stöd i vår omgivning.

När jag själv läkte ifrån min svåra utmattningsdepression valde jag att gå en väg som var fri ifrån läkemedel. Att ta sömnpiller eller antidepressiva var inte rätt väg för mig. Trots att jag nästintill blev tvingad av mina läkare kände jag så starkt inom mig att det inte var rätt att gå. Det krävdes att jag bytte läkare 10 gånger innan jag fann en som stöttade mig i mitt beslut och uppmuntrade mig att följa min inre röst. Att läka naturligt och hitta orsaken till min utmattning istället för att lindra mina känslor och lägga locket på.

Sista gången vi träffades sa min läkare att han aldrig hade mött någon som hade “kommit tillbaka” så snabbt ifrån en sån djup utmattningsdepression. Att han var både lite förvånad men också imponerad över min resa. Han tyckte att jag skulle föreläsa för andra i liknande situationer. Dela med mig av mina upptäckter och erfarenheter. Inspirera till en naturlig läkning och eget ansvar.

Skynda långsamt

Jag är övertygad om att min “snabba” läkeprocess berodde på att jag slutade fly mig själv och valde att gå igenom istället för att gå runt. Att jag började lyssna på mitt skrikande inre och gav mig själv exakt det jag behövde. När jag började behandla min kropp och själ med respekt och kärlek upplöstes anledningarna till min smärta och kroppen behövde inte längre skrika för att göra sig hörd. Sakta men säkert började de fysiska smärtorna att ge med sig och därefter kunde jag bit för bit släppa taget om allt bagage och det som inte längre servade mig. Då började jag också läka fysiskt.

Och förstå mig rätt, det handlar inte om att vi ska skynda på vår process till läkning och göra det så snabbt som möjligt. Det är ingen tävling och vi behöver inte ha bråttom. Tvärtom. Det handlar om att våga vara i alla delar av oss själva och släppa taget om skadligt bagaget av gamla känslor, beteenden och mönster. Hur lång tid det tar är ointressant. Men varför förlänga en utmanande och smärtsam process om vi inte behöver?

Stöd och hjälp på din väg till självläkning

Visst kan det kännas lockade att lägga locket på med hjälp av olika läkemedel och ibland är det kanske nödvändigt för att vi ska överleva. Att det blir för mycket för oss att möta just nu. Jag har all respekt för vår akutsjukvård och de medel som finns där. Men ibland kanske vi också behöver se nya vägar? Det finns så många och jag tror att det är viktigt att du hittar just din unika väg.

Kanske behöver du gå till en psykolog eller coach eller göra någon annan form av vägledning. Genom en astrologikonsultation fick jag otroligt mycket verktyg och förståelse för mig själv och den resa jag befann mig Du kanske behöver få hjälp med akupunktur, rehabträning, massage eller någon annan typ av kroppsterapi för att läka i dina fysiska smärtor. Förändra dina kostvanor. Börja med yoga eller meditation för att möta dig själv och dina känslor. 

Det finns mycket tips och råd på nätet. En sida med kärleksfullt stöd och värdefulla tips är Tavie. De har också en podcast "Ditt jävla ansvar”.

Ha tillit

Ställ dig frågan vad du själv behöver och ge dig själv det. Prioritera i ditt liv och ta dig råd till att investera i dig själv. Våga lita på att allt kommer att bli bra och att du kommer att hitta vägar till att få råd och tid att ta hand om dig själv och ge dig själv exakt det du behöver. Ge aldrig upp tilliten på att allt kommer att blir bra och kanske till och med bättre.

It’s important to remember that it’s your thoughts and perspective that give your pain its power and you are in the pilot seat. At any point you can rechart your course and begin anew. Your mind contains millions of worlds, there is always someplace to escape to.

Beau TaplinT h e P i l o t S e a t


Självläkning, Stresshantering, Utmattningsdepression psykisk ohälsa, stress, självläkning, utbrändhet