Varför fastnar vi i psykisk ohälsa?

by Amanda Randau

ian-espinosa-311604-unsplash.jpg

Psykisk ohälsa. Depression. Stress. Läkeprocessen.

När vi befinner oss på en resa med psykisk ohälsa såsom utmattning, depression, stress eller liknande är min världsåskådning att det är livet/universum/våra guider/vår intuitions sätt att försöka styra oss in på en väg som är bättre för oss än den vi vandrar på nu.

Varför fastnar vi i psykisk ohälsa?

Utmattning, stress eller depression är inget som uppstår i en handvändning utan är något som byggts upp under lång tid. Ofta flera år. Många gånger kan vi spåra det så långt tillbaka som till barndomen. Vi har under lång tid gått en väg som inte servar oss på bästa sätt och gjort val som varit emot oss själva och våra värderingar. Vi har förnekat vår magkänsla och intuition till den tillslut har blivit helt avstängd. Vi har sagt nej till vår fysiska kropps behov och förnekat våra känslor vilket skapat stagnationer i vår kropp. och vårt liv. Vi är totalt vilsna för vi hör inte längre vår inre röst trots att både vår fysiska kropp och själ skriker på vår uppmärksamhet.

Den gemensamt nämnaren

Många människor jag möter upplever att de fastnat i sin psykiska ohälsa och inte kommer vidare. Generellt har de flesta en sak gemensamt. De har inte accepterat sin situation och att de vill ofta skuldbelägga någon annan. De ältar och förnekar, är arga på sig själva och andra och har en aldrig sinande ström av tankar. “Om jag bara gjorde på det här sättet kanske jag kan bli fri.” De fokuserar ofta på att de är sjuka och att de inte får den hjälp de behöver inom vården, att de helt enkelt inte kan se att det finns en väg ut.

Jag har också befunnit mig här och trampat runt och det finns nog inget som är så uttröttande som just det.

Det är som kvicksand, ju mer vi försöker kämpa emot ju längre ner sjunker vi. Vi är vår egna värsta fiende för fokus ligger på att överleva vår sjukdom istället för att fokusera vår energi på vad behöver jag göra för att må bättre.

Och för den som läser det här som befinner sig just där på kanten till avgrunden kan det här vara fruktansvärt provocerande ord. Vilket är bra. Otroligt bra. Det betyder om att du är medveten om ditt beteende. Då är du förmodligen längre fram i din läkeprocess än du tror.

Jag vill bjuda in dig till att se din situation på ett nytt sätt.

gabriel-matula-300398-unsplash.jpg

Det kan vara smärtsamt att inse att vi aldrig kommer att bli fria förens vi släpper vårt motstånd och ger upp vår kamp att försöka fortsätta att leva ett liv som inte är bra för oss.

 

Läkeprocessen

 1.   Förnekelse

  Allt är bra! Det är bara lite mycket just nu. Det kommer att bli bättre om jag bara fixar det här.

 2. Ilska

  Jag kan inte göra något åt min situation och det är inte rättvist. Varför händer det här just mig? Det är mina föräldrar fel att jag mår såhär. Det är min arbetsgivares som har gjort mig såhär stressad.

 3. Tankar

  Tankeströmmen som aldrig tystnar. Ältande i det förflutna eller flykt till framtiden. Svårt att vara här och nu.

 4.  Depression

  Allt är förlorat. Uppgivenhet. Allt är svart. Det kommer aldrig att bli bra. Vad är meningen med livet?

 5. Acceptans 

  Okej, min hjärna kanske aldrig kommer att fungera som tidigare men jag kan fortfarande leva ett bra liv. Jag har själv satt mig i den här situationen genom mina livsval. Ingen annan kan rädda mig jag kan bara förändra min situation själv.

  Det är här förändringen sker och detta är början på läkeprocessen!

 6. Återfödelse  

  Du möter dig själv/ ser dig själv ur ett nytt ljus och integrerar dina nya sanningar i ditt liv. 

 7. Skapa ett nytt liv

  Du lever livet fullt ut. Du har läkt från ditt förflutna

Nyckeln till att börja läka

Många människor som jag möter har fastnat i de första fyra stegen. Resultatet blir att de fortsätter att må dåligt  och är totalt avstängda i kontakten med sin kropp och intuition. Och det är just i acceptansen till allt vi befinner oss i som är nyckeln till att börja läka!

Du håller nyckeln till din egna bur och det är bara du som kan låsa upp den genom att acceptera. Acceptera att ”situationen” är precis som den är och att det är precis på det sätt det ska vara just nu (ångest, depression, mörker, fysisk och psykisk värk osv är din kropp och själs skrik på hjälp. Se mig, hör mig, gör något!)  Att du själv har valt din livsväg genom de beslut du tagit och små vägar du har valt. Det kan vara tufft när vi landar in i den sanningen men det bästa är samtidigt att eftersom vi valt vår livsväg själva är det också bara vi som kan förändra den. 

För att komma vidare när vi har fastnat behöver vi ge upp vår uttröttande kamp och acceptera vår situation. Då kan vi ta tillbaka ansvaret till oss själva och börja läka.

Stresshantering, Självläkning, Mental coachning psykisk ohälsa, stress, utbrändhet, depression, förnekelse, acceptans