Att älska sig själv

by Amanda Randau

avi-richards-374974-unsplash.jpg

Självkärlek utan gränser

Att älska sig själv är en viktig nyckel i självläkning. Men vad innebär det egentligen att älska sig själv? Är det möjligt att göra det efter år av självförakt och misshandel av sin själ och fysiska kropp?

Det kan för många kännas som något stort och ogripbart, tomma ord som är svåra att förstå vad de egentligen betyder. Och precis som med allt annat så finns det lika många tolkningar av självkärlek som det finns människor.

Min vackra vän Cornelia, skrev så inspirerande ord häromdagen

“ Kärleken du ger dig själv är så oändligt mycket mer kraftfull än alla kosttillskott, skor, chokladkakor eller gympass tillsammans. Kärleken till dig själv kommer att ändra allt. Att älska sig själv är ett val och om vi gör det tillsammans kanske det blir lite lättare. Visa varandra att det går, att det är okej att välja sig själv och att önska sig själv det bästa. Att inte nöja sig med något eller någon som egentligen känns fel och tro att att vi aldrig kommer att träffa på någon eller något som vi drömmer om. För det kommer du! Om du fortsätter att drömma och väljer dig själv. Lär dig känna i hela din kropp att du är värd det. För det är då det kommer. Och du är värd ALLT”

När älskar jag inte mig själv?

Det finns många som på ett medvetet plan upplever att de älskar sig själva men på ett omedvetet plan ändå fortsätter att misshandla sin kropp eller själ. Vi är så avstängda i vår intuition, vår kontakt med oss själva, att vi inte ens är medvetna om när vi gör oss själva skada.

 Exempel:

 • Vi säger ja fast vi egentligen vill säga nej

 • Vi “ställer upp” på saker som vi egentligen känner att vi inte orkar

 • Vi försöker fylla vårt tomrum inuti med kärleksrelationer

 • Vi stannar kvar i en relation som inte känns 100%

 • Vi tillåter att någon tar eller ger bort vår energi till andra människor vilket gör oss dränerade och trötta

 • Vi pressar oss själva att prestera trots att vår fysiska kropp eller själ säger ifrån

 • Vi söker bekräftelse på att vi duger, gör rätt, ser rätt ut

 • Vi skuldbelägger oss själva om vi missar ett träningspass eller äter något “onyttigt”

 • Vi fortsätter att gå till en arbetsplats där vi inte mår bra

 • Vi konsumerar tobak, alkohol eller andra droger trots av vår fysiska kropp mår dåligt

 • Vi jämför våra prestationer, utseenden, beteenden osv med andra

 • Vi gör val som inte går i linje med våra värderingar

 • Vi pratar illa om andra eller om oss själva

 • Vi ältar/fastnar i sådant som hänt i det förflutna

 • Vi förnekar oss våra drömmar

 • Vi tar bort ansvaret för oss själva och lägger över det på någon annan

Vad betyder självkärlek för mig?

För mig handlar självkärlek om att välja mig själv och vad jag behöver varje dag. Att ge mig själv utrymme att vara i kontakt med mig själv så att jag kan göra val som är bra för mig. Och när jag ibland gör val som inte är grundade i min intuition/inte är bra för mig att förlåta mig själv för de val jag gjorde utifrån vad jag visste då. Att vara snäll mot mig själv.  

Hur kan jag börja älska mig själv?

För att väcka vår kärlek till oss själva så behöver vi börja med att komma i kontakt med oss själva. Att lyssna på vår magkänsla, intuition. Vi behöver lära oss att se bortom de normer som vi blivit uppfostrade i och hur vi borde göra eller borde tänka. Vad som är logiskt, rätt och riktigt. När vi ska ta ett beslut, istället för att först gå till tanken och förnuftet, vad borde jag göra, testa att gå till ditt hjärta. 

Se till att alla dina beslut är väl förankrade i frågor som 

 • Vill jag göra det här?

 • Är detta i linje med mina värderingar?

 • Får det här mig att känna mig glad, lycklig och tillfreds med mig själv?

 • Mår jag bra av att välja den här vägen?

Om nej eller du känner dig tveksam. Gör det inte. Det finns alltid andra vägar som kommer att öppna sig för dig när du stänger en dörr. Glöm inte bort, att inte välja är också ett val. Då ger du bort makten till någon annan att välja åt dig.

Varje gång du gör ett val som inte är i linje med dina värderingar eller vad du vill gör du skada på dig själv.

Varje gång du gör skada på dig själv förnekar du din intuition. Den blir svagare och svagare till du tillslut inte hör den längre. Du blir vilse och vet inte längre vad du vill eller vad som är bra för dig.

Så kan man lära sig att älska sig själv?

Det positiva är att trots att du kanske misshandlat dig själv på detta vis år efter år kan du alltid hitta tillbaka till din intuition och lära dig att älska dig själv igen. Varje gång du gör ett val som är bra för dig och i linje med din intuition växer den sig lite starkare. Varje gång du får någon form av bekräftelse på att du gjorde ett klokt val växer du sakta tillbaka in i dig själv igen. Du läker. Du blir starkare i dig själv och hör din intuition tydligare.

Så vänta inte. Rannsaka dig själv och ditt liv. Börja i det lilla. Känn efter. Se över dina vanor och rutiner. Vill du ha en förändring behöver du bryta dina gamla beteenden, mönster och vanor.

 • Vill jag verkligen ha den där koppen kaffe på morgonen eller vad är jag faktiskt sugen på? Lyssna på din kropp och vad den säger.

 • Vill jag gå till gymet idag eller hade min kropp och mitt psyke istället mått bättre av en avslappnande skogspromenad?

 • Vill jag gå på festen ikväll eller skulle jag få mer energi av att spendera kvällen i soffan?

Stanna upp, lyssna och gör medvetna val utifrån vad DU känner och inte utifrån rutin, vana eller vad du tror att du borde. Respektera vad din kropp och själ berättar för dig.

Från och med nu. Välj det som du mår bäst av utifrån kärlek till dig själv.

Skriv gärna och berätta hur det går!

Självläkning, Mental coachning, Intuition älska sig själv