Mellanrummet

by Amanda Randau

IMG_0802 2.JPG

Mellanrummet

Just nu befinner jag mig i mellanrummet. Oändligheten som vi oftast glömmer bort eller springer förbi. Platsen mitt i fast ändå runt om. Pausen före. Eller efter. Där det känns som tiden står still. Integrationen. Där ingenting händer eller där det faktiskt händer. Platsen för reflektion. Utveckling. Tillväxt och bara vara.

Under snart 10 måncyklar har jag burit dig inom mig. Med min fysiska kropp har jag utvecklat ett extra organ för att kunna ge dig näring och syre. Saktat ner. Lyssnat på vad du behöver för att kunna ge dig det. Och när jag har lyssnat har min kropp berättat genom min intuition och mina känslor.

Färska bär, stuvade makaroner, bönor, nässlor, surt godis, litervis med vatten, kanelbullar, frukt och orimliga mängder med gröna bladgrönsaker och kål. Rörelse och sömn i jämn balans. Vila och stillhet. Sol och havsbad. Flykt ifrån stan. Skala av och vända mig inåt. Sista två veckorna har det mest varit sömn och juice på selleri, päron och citron. Och kolhydrater.

Jag har pratat med dig, sjungit för dig och du har fått mig att känna både obeskrivlig lycka, sorg, rädsla och lugn. Gett mig de upplevelser jag behöver för att förbereda mig för att bli precis den mamma som du behöver. Du har väckt minnen från min egna barndom och fått mig att förstå hur mina egna föräldrar har vänt ut och in på sig själva för att ge mig det allra bästa. Förståelsen och den oerhörda tacksamheten i hur min egna mamma har gjort den här resan för att ge mig mitt liv. Tack vare dig har vi utvecklat något nytt och djupare, kommit varandra än närmre.

Jag har gett dig min kärlek och uppmärksamhet för att du valde just mig till din mamma. Vi har utvecklat ett band, delat hormoner och känslor. Under dessa månader har jag börjat växa in i uppgiften även om jag troligtvis långt ifrån kan förstå vad det handlar om än.

IMG_1233.PNG

Just nu befinner jag mig i mellanrummet mellan att vara en ung och fri kvinna till att födas in i moderskapet. Till den styrka och visdom som bara en mamma kan bära. Du förbereder dig för att möta världen, fortfarande medveten om gåvan som livet är. Fullkomligt gränslös i din kärlek. Förväntansfull att få vara hållen i våra armar. I det ögonblick som du föds kommer också den unga fria kvinna jag en gång varit dö ut, transformeras, för att återfödas som din mamma.

Vi njuter av tystanden och den sista tiden som fria, självständiga unga människor. Vi njuter av varandra och enkelheten i att bara vara vi två. Av sömn, restaurangbesök och spa. Att kunna göra vad vi vill när vi känner för det. Vi får påminna oss själva om att inte svepas med i tankarna kring när du ska komma utan stanna i nuet och mellanrummet. Inte springa före. Inte skynda på. Vara på varje steg av resan. Både i det som är härligt och det som skaver. Inte påverkas av samhällets normer om att vi har passerat ditt beräknade födelsedatum eller anhöriga som undrar om du är här än. Vi vet att du är lika förväntansfull som oss och inväntar den rätta tidpunkten, din födelsedag, som du har valt med omsorg.

Under tiden njuter vi mellanrummet där livet händer och tiden tycks stå still.

Flöde graviditet, mellanrummet, medveten närvaro, vara i nuet