Reborn as a mother

by Amanda Randau

IMG_2443.jpg

Reborn as a mother

“Genom att uppleva de svårigheter och utmaningar som en graviditet och förlossning är ges du den förståelse och visdom som du behöver i din nya roll”

En spirituell utomkroppslig upplevelse

Femton dagar efter beräknat förlossningsdatum valde vår son Oliver Nouh Valentin att komma till världen. Mina ord räcker inte till för att beskriva den upplevelse som en förlossning är. En spirituellt utomkroppslig upplevelse fast ändå så jordnära och primitiv. Som att lämna sin kropp men ändå vara fullt närvarande i varje våg och sensation. Den största utmaningen att våga stanna i det som är. På resan bortom tid och rum där varje cell i kroppen vet exakt vad den ska göra.

Förberedelser

Under nästan 10 månader förberedde jag mig genom att läsa böcker, meditera, lyssna på förlossningsberättelser, se förlossningsfilmer, att yoga, få akupunktur och gå profylaxkurs. Jag boostade mig med positiva upplevelser och tankar. Starka affirmationer om min förmåga att föda barn. I början av graviditeten kände jag en stor olust inför förlossningen. Inte så mycket inför själva födandet utan mer för att föda på sjukhus och allt obehagligt som jag förknippar sjukhus med. Sjukhus för mig har aldrig förknippats med trygghet utan snarare att bli fråntagen min intuition och kraft. Jag funderade mycket på att föda hemma men valde till sist ändå sjukhus då jag bor i en liten lägenhet där jag inte alls känner mig bekväm att föda barn. Vi valde också att anlita en doula vilket både för mig och min partner var oerhört värdefullt.

Genom att min kunskap om att föda barn ökade blev jag lugnare. Jag arbetade mycket med mina tankar och att våga släppa taget om det som jag inte kan kontrollera.

IMG_1726.jpeg

En livsomvälvande transformation

Många gånger är det nog så med en graviditet och förlossning. Vi har kanske tankar och önskemål om hur det ska vara eller bli men oftast serveras vi en helt annan upplevelse än vi önskar. Kanske precis den upplevelse som vi behöver för att bli den mamma som vi är menade att bli.

De sista två månaderna av graviditeten kände jag mig förberedd och redo men nu med facit i hand så inser jag att det är svårt att förbereda sig för den resa som förlossningen är. Att föda barn är som att åka till ett nytt okänt land. Du kan läsa på hur mycket som helst innan och prata med personer som varit där men det är först när du är i upplevelsen som du till fullo förstår det nya landet.

Och en förlossning är inte bara ett nytt okänt land. Det är en livsomvälvande transformation där du inte bara föder fram ditt barn utan också föds in i moderskapet. Den kvinna du en gång var behöver dö för att kunna födas fram i en ny form. Modern. Genom att uppleva de svårigheter och utmaningar som en graviditet och förlossning är ges du den förståelse och visdom som du behöver i din nya roll. Allt är så naturligt uträknat.

Att bli mamma är det vackraste och mest omtumlande som jag har upplevt.

En ovillkorlig kärlek bortom ord.

Spiritualitet förlossning, närvaro, graviditet, doula, bli mamma, spirituell upplevelse