Saker tar längre tid än vad vi vill tro

by Amanda Randau

Divine timing. Flow. Sluta fixa. Mjukna. Överlevnadstrategier. Non Violent Communication.

Sluta fixa

Jag har alltid varit en person som har varit så duktig på att fixa saker. En riktigt doer. Det är ju en bra egenskap tycker många, inklusive mig själv. Runt omkring mig händer det saker. Det finns liksom inga hinder. Jag hittar vägar att lösa allt. Min kognitiva förmåga att tänka igenom alla tänkbar scenarion och sedan fatta beslut ifrån mest effektiva tillvägagångssätt har varit mitt kraftfullaste verktyg. Innan min utmattning.

Nu vet jag annorlunda

Jag har inte bara varit superbra på att fixa och ordna för mig själv utan också för andra. Helt ostoppbar stundtals. Med fantastiska resultat många gånger men också förödande för mig själv och min kropp. Ibland har jag också överfört mitt tänkande på andra för att de ska ta tag i sitt på bästa tänkbara sätt. I all välmening såklart. Men väldigt påtvingat och forcerat.

Det var det jag visste då. Nu vet jag lite mer och jag vet lite annorlunda.

Det är inte mitt ansvar

Tiden, mognad, erfarenhet, utmattning, lärdomar och förmågan att landa ner i kroppen istället har hjälpt mig att slappna av lite. Inse att allt inte behöver fixas. Att det inte är mitt ansvar att fixa allt. Eller fixa andra. Att andra kanske inte ens vill bli fixade.

Vilken är behovet under strategierna?

Jag har funnit en mjukhet i och en kanske lite mer ödmjuk framtoning även om min gamla överlevnadsstrategi sveper iväg med mig stundtals. Men jag har utvecklat mina strategier. Sett mina behov under dem. Övat. Och lärt mig att ransonera mina resurser. Är det något som tar enorm energi är det att överanvända den kognitiva förmågan och pusha saker som inte är redo att hända än.

Rytmen av våra relationer och vårt lärande.

Jag upplever att det finns en enorm kraft i att öva sig på att hålla i saker till tiden är mogen. Att tiden är mogen att säga sin sanning, för saker att genomföras eller att hända.

Pausa här. Känn in din kropp och mina ord. Allting händer, i precis rätt tid.

Om du känner dig tvingad fler pushad att göra något, känner motstånd. Gör det inte!

Det finns en sån kapacitet i att sluta att fixa saker. Att lära sig att låta var sak ha sin tid. Att ta sig tid. Men det krävs övning och arbete. Belöningen är lätthet. Flow.

Saker tar längre tid än vi VILL tro.

Av min erfarenhet att jag lärt mig att saker och ting tar oftast längre tid än vad vi tror. Än vad vi kanske vill tro. Vi har så bråttom till målet att vi missar upplevelsen och lärdomarna på vägen. Men när vi väl befinner oss där så är det så självklart varför det inte har hänt tidigare. Att det fanns så mycket mer att lära. Att upplevelsen kanske var målet och inte målet i sig.

Något jag också har lärt mig är att tiden har en unik förmåga att läka och ge perspektiv. Tiden läker inte alla sår men tiden läker upplevelser. Exempelvis om vi bråkar med någon. Det är svårt att vara arg i 10 år (även om vissa är superbra på detta, men det är en annan historia).

Utrymme och tajming förändrar naturen av något som är tungt.

Bilden är lånad från David Weinstock, min lärare i Non Violent Communication. Du hittar hans arbeta  här.

Bilden är lånad från David Weinstock, min lärare i Non Violent Communication. Du hittar hans arbeta här.

Var befinner du dig?

Det handlar inte om att helt sluta att göra saker och bara vänta. Utan istället ge uppmärksamhet åt rytmen. Att lägga märke till vart i den du befinner dig.

  1. Det finns en start, en intention, något som triggar.

  2. Det finns ett uppbyggande och skapande, arbetet, processen.

  3. När tiden är mogen säger du din sanning. Genomför. Lanserar.

  4. Det finns ett avslut. Att släppa taget. Att gå vidare.

Detta kan hända snabbt. Men det kan också vara tvärtom. Att det inte gör det.

Använd alla dina sinnen

Jag ser det som en somatisk övning. En helkroppsupplevelse men alla sinnen. Att lägga märke till rytmen av våra interaktioner. Det kommer ett perfekt tillfälle när det är dags att säga din sanning.

Vi har alla stött på människor som alltid verkar ha precis de rätta sakerna att säga vid rätt tillfälle. Vissa har det bara…eller så kanske de är otroligt i linje med sina sinnen och sitt undermedvetna?

  • Se till dig själv och ditt liv. Vart befinner du dig i rytmen av tid och relation?

Fråga dig själv vad du är riktigt bra på. Är din styrka att initiera och starta saker? Är det att bygga upp, arbeta och forma? Är det att till fullo njuta av framförandet och förverkligandet? Eller är du kanske ringt bra på att avsluta saker när tiden är mogen för det?

  • Vilken är din styrka?

Du kanske har flera? Genom att identifiera den eller dem så blir det också tydligare vad du behöver arbeta med för att vara mer i rytmen.

Detta är vår natur. Vi är natur. Precis som månens cykel eller naturens årstidsväxlingar.

Min utmaning

Jag finner mig själv att jag ofta fastnar i att bli enorm exalterad och starta, bygga upp och skapa. Men där tappar jag självförtroende. Och kraft. Kanske för att jag har forcerat saker. Att tiden egentligen inte varit mogen. Kanske är det så för att jag har förmågan att se en klar vision av framtiden? Helheten och den större bilden. Eller att det bara har varit en av mina bästa överlevnadstrategier. Eller kanske en blandning.

Oavsett så tränar jag mig i att följa rytmen. Att lägga uppmärksamhet till den sparar mig så otroligt mycket huvudvärk och frustation. Det ger mig lätthet och avslappning.

För er som kommer på söndagens fullmåneritual så kommer vi utforska detta då. Kika här.

Vilken är din utmaning?

Flöde, Naturens cykler, Stresshantering divine timing, flow, överlevnadsstrategier, NVC