Sluta prestera och börja leva

by Amanda Randau

Sluta prestera och börja leva

Gammal själ. Ung själ. Sluta prestera och börja leva. Lära av sina erfarenheter. Vara i sina upplevelser.

När vi blir äldre blir vi klokare, eller?

Känner du igen känslan när du möter en person som på pappret är äldre än vad du upplever? Eller när du när du möter en ung person som upplevs äldre än vad den personen är till siffran?

Jag brukar kalla det fenomenet för gamla och unga själar. En gammal själ har förmodligen haft många tidigare inkarnationer och en ung själ kanske lever ett av sina första liv.

Men det handlar inte bara om det.

När vi blir äldre blir vi klokare, finns det ett ordspråk som säger. Eller, det kommer med åldern.

Detta känns inte sant för mig.

Förföljd av erfarenheter

Klokhet kommer inte med ålder. Det kommer inte heller med våra erfarenheter. Klokhet kommer med vad vi väljer att lära oss av våra erfarenheter. Det kommer med att vi vågar vara i alla de upplevelser som vi blir servade under vår inkarnation här på jorden. Vi kan därför vara en gammal själ i en ung mans kropp, insiktsfullare än vilken 80-åring som helst. Eller en dumstridig 50-åring som styrs av rädsla och egobaserade mål.

Vi kan inte fly våra upplevelser. De upplevelser och känslor vi inte vågar möta idag kommer att följa oss till den dagen vi är redo. Om inte i detta liv så i nästa. Jag tror livet består av olika upplevelser, till för att förädla vår själ.

“ We are always growing in to who we are supposed to be “

Överlevnad

Det känns helt magiskt att få bli ett år äldre. Jag stirrar fascinerat på de gråa tinningarna och trötthetsrynkorna som krupit fram sedan jag blev förälder. De mörka ringarna under ögonen. Sömnbristen är inte att skoja bort. Det höga kaffe- och sockerintaget sliter på min insida. Men det är helt okej. Så är livet i bland. När det inte känns så brukar jag upprepa mitt mantra, En dag i taget, närvarande på varje del av resan.

De första månaderna som mamma har ett helt annat fokus. Typ överlevnad. Överlevnad för mig, min son och min partner. Överlevnad för vår relation. Att hitta våra nya roller och vara närvarande i allt som är. Jag har sett nya sidor hos mig själv som jag varit omedveten om. Det som jag inte varit redo att möta tidigare stirrar mig i vitögat nu. Och jag vet att jag måste. Jag måste våga möta mina gamla trauman så jag inte för dem vidare till min son. Bryta de skadliga mönster och beteenden som förts vidare från generation till generation.

Bär dina rynkor med stolthet

Många människor är rädda och känner ångest för att bli äldre. Vilket är ganska paradoxalt. Alternativet känns ju inte heller så roligt. Vissa är stressade över att inte hinna med. Eller har svårt att acceptera kroppen som förändras och rynkor som träder fram. Samhällets normer och media spär på denna känsla. Botox, fillers, kirurgiska ingrepp. Överallt matas vi med budskap om att åldrandet skulle vara något fult.

Våra rynkor berättar historian om vårt liv. Om vem vi är och vad vi varit med om. De är beviset på våra sorger och utmaningar. Glädjen och skratten som vi delat. De hängiga brösten, de vita strimmorna och extra huden på magen visar att vi har skapat liv. Burit, fött fram och gett näring. Gett kärlek. Finns det något vackrare än beviset på att vi levt?

Nej, du kommer inte ha mer tid över nästa vecka

Denna stress över att bli äldre. Att tiden inte ska räcka till. Springa fram genom livet för att hinna med. Göra karriär, träffa den rätta, resa, gå på diverse tillställningar, ha ett fint och välstädat hem, vara snygga och vältränade, äta rätt, vara förälder.

Göra, prestera och alltid ha fullt upp.

Sluta skjuta dina drömmar på framtiden. Du kommer inte ha mer tid över nästa vecka. Inte ens till hösten. Du kommer att ha mer tid över den dagen du väljer att sluta göra och börjar leva.

Skifta perspektivet

Jag tror att vi behöver skifta på vårt perspektiv med tid. Vi stressar fram genom livet, jagad av känslan av att aldrig har tid över vilket får vår biologiska klocka att ticka snabbare. Vårt blodtryck blir förhöjt, hjärtat slår snabbare och vi blir sjuka. Tillslut hinner vi inte med för vi dör, knall fall av en hjärtattack.

“ People don’t grow old.

When they stop growing they become old”

Skifta ditt perspektiv på tid. Skifta ditt perspektiv på att åldras. Skär ner på alla att göra och måsten och börja leva. Istället för att förändra ditt åldrande utseende, fokusera på en välmående insida. Öka din mentala kapacitet genom att vara medveten, lära dig nya saker och vara nyfiken. Öka din fysiska kapacitet genom att vila, meditera och förstärka koordinationen mellan ditt sinne och din kropp. Känn kärlek. När människor blir förälskade minskar deras biologiska ålder. Så bada i känslan av kärlek.

Du duger PRECIS som du är. Du är TILLRÄCKLIG. Du är MER än nog. Framförallt är DU med alla dina erfarenhet och lärdomar så otroligt BETYDELSEFULL.

Flöde, Mental coachning, Spiritualitet självkärlek, prioritera sig själv, flow, gammal själ, lev din dröm, dharma