10 tips för skenande och destruktiva tankar

by Amanda Randau

10 tips för skenande och destruktiva tankar

Destruktiva tankar. Ägglossning. Känslor. Känna sig misslyckad.

Livet går upp och ner

Igår eftermiddag började jag känna mig ledsen och väldigt känslosam. Ont i kroppen, trötthet, frusen och ont i livmodern. Tillslut kom jag på vad det var.

Ägglossning.

Det är inte ovanligt att man känner såhär under mens men för mig blir det mer känslor som blommar upp under ägglossningen. Allt känns så skört. Som en väldigt helig tid. Ett frö som väntar på att få gro. Potentialen till ett helt liv som vilar inom mig. Kraftfullt men samtidigt så så osäkert. Som att det finns mycket vilja men fattas energi. Kvinnligt men ändå en pusselbit som saknas.

Jag är inte mina känslor

Lite så känns livet generellt idag. Då får jag påminna mig om att det är mina hormoner som spelar mig ett spratt. Känslorna känns överväldigande men jag påminner mig om att det bara är känslor. Ingenting annat. Och att sätta ord på dem genom att dela dem med er hjälper.

Jag har så mycket ideér och kreativitet som vill blomma. Ändå finner jag inte utrymmet och orken att genomföra dem. Jag börjar ifrågasätta mig själv och om det jag gör verkligen är viktigt. Tvivlet börjar växa. Och låter man tvivlet ta för mycket plats börjar det eskalera och bli till skenande tankar.

Varför skulle någon vara intresserad av vad jag har att erbjuda? Det finns redan så många coacher varför skulle någon vilja komma till mig? Vem tror jag att jag är? Vem bryr sig ens om att läsa mina blogginlägg? Är jag en dålig mamma?

Summan av eskalerande tankar blir tillslut; Jag är en misslyckad människa.

Känner ni igen det. Man känner sig trött och hängig, kanske på grund av mens, månens fas, årstiden eller helt enkelt bara dålig sömn. Negativa tankar börjar komma, man sveps med och vips är man inne i ett destruktivt tankemönster. Tröttheten förvandlas till en otillräcklighet och det känns som att man lika väl kan gå och lägga sig och dra täcket över huvudet. Man bidrar ändå inte till något gynnsamt i samhället.

Här kommer några tips på vad jag brukar göra när destruktiva och skenande tankar börjar få fäste hos mig

10 tips för skenande tankar

Vara i känslorna

Jag stannar upp och känner. Även om det är jobbigt. Får utlopp för allt som är. Gråter, skrattar, blir arg, ledsen. Tillåter mig att svepas med och stanna i det. Är snäll mot mig själv. Ger mig det som jag behöver.

Rörelse

Jag går ut och går. Gärna i naturen. Lyssnar och tänker. Jag ser klarare på situationen, rörelsen och luften skingrar de destruktiva tankarna och gör att jag känner mig lättad. Kroppen släpper på adrenalin/kortisol. Stagnationen som gav upphov till motståendet börjar släppa.

Mantra

Jag upprepar ett mantra i mitt inre. Exempelvis: Stay in faith eller Trust that life will take me, where I need to be. Ofta blir mina mantran på engelska, tror det är för jag upplever engelska språket som kraftfullare och precisare.

Prata/skriv

Ibland skriver jag av mig, som nu. Ibland pratar jag med min partner, min mamma eller en nära vän. Eller så skriver jag en lista på allt jag har som jag är tacksam för.

Yogar/dansar

Jag börjar ofta med barnets position. Släpper allt jag bär på ner till moder jord. Sen rör jag mig på mattan. Ibland fridansar jag. Ibland blir det mer asana inspirerat. Jag låter kroppen styra hur den vill röra sig, se ut och låta. Jag tillåter mig här att låta känslorna flöda. Skratt, gråt, skrik, ylande. Det finns inget som är konstigt. Jag brukar dock dra för gardinen så inte grannarna ska bli oroliga ;)

“The process of letting go is not limited to the mind. The most effective form of healing and release is when the body and mind is connected”

Meditation/Reflektion

Att sitta i tystad och betrakta det som är. Reflektion hjälper mig ofta att se den bakomliggande orsaken till mina känslor. Triggern. Mitt beteende. Varför jag känner som jag gör. Meditation får mig att känna mig tacksam för allt jag har och det som är bra.

Änglakort

Gör en läggning med någon av mina korlekar. Vackra budskap ger mig klarhet och får mig att skifta fokus.

Spikmatta

En stund på spikmattan släpper spänningar både fysiskt och psykist. Oftast somnar jag här.

Dusch

En varm dusch och en medveten och närvarande tvättning av kroppen. Njuta av vattnets mjuka strålar. Mina bästa ideér kommer ofta till mig i duschen.

Tillit

Påminner mig själv om att ha tillit till processen. Att allt vi går igenom är nödvändigt för förädlingen av vår själ. För vår utveckling. För att vi ska växa in i den vi är menade att vara. Tillit till att allt kommer att bli bra. Att allt förändras. De känslor jag känner nu är inte för evigt. De kommer att skifta precis som allt annat.

Vilka är dina bästa tips? Dela gärna med dig i kommentarerna. Kärlek.

Healing, Mental coachning, Självläkning, Stresshantering självläkning, stress, depression, tankar