Ibland behöver vi en paus

by Amanda Randau

IMG_3621.JPG

Ibland behöver vi en paus

Livsval. Att våga. Förändring. Ta en paus. Magkänsla.

Jag har precis kommit hem från Spanien där vi hälsat på min moster och morbror. Vilken semester. Värmen, enkelheten, ljuset och de vackra färgerna. Vi behövde trycka på paus. Paus ifrån vardagen. Paus ifrån stan. Paus ifrån trampandet.

Verkligheten som den inte behöver vara

Livet som småbarnsförälder hemma började bli tungrott. Månader av sömnlösa nätter, en son som sömnvägrar och vandra runt i en liten lägenhet i stan började tära på oss. Vardagen var inte längre rolig. När man tjafsar om småsaker och tappar man tillslut gnistan i relationen. Många av er kan säkert relatera till det. När sömnbristen tar överhanden och reservenergin tar slut blir man tillslut ingen trevlig person. Inte jag iallafall. Exploderar för minsta lilla. Jag kunde tillslut själv höra mitt tjat eka i lägenheten. Det är inte ett liv som jag vill leva. Dagarna är för värdefulla för att slösa bort på att vara irriterad eller arg.

Det kändes som att vi trampade runt i en låg energinivå som ingen kommunikation, meditation eller yoga kunde råda bot på. Då finns det inget bättre kur än att komma iväg hemifrån. Släppa taget om allt som vi tror att vi måste göra och bara åka iväg.

Miljöombyte

Redan efter ett par dagar i Spanien kände jag mig mycket gladare och mer energifyll. Jag märkte också av en stor skillnad på Oliver som somnade lite lättare och sov bättre. Man ska inte underskatta vad lite miljöombyte kan göra för livsinspirationen. Både som barn och vuxen. Och en hjälpande hand i från nära och kära.

IMG_3648.JPG

Det är lätt att fastna i de där vardagliga hjulspåren som kan vara så svåra att ta sig ur. Därför tror att det är viktigt att vi gör nya saker och utmanar oss själva. Annars blir vi tillslut stagnerade och riktningslösa. Vi tappar gnista och energi. Inspirationer försvinner och fantasin blir som bortblåst. För att hålla inspiration och fantasi vid liv behöver vi leka och få nya intryck.

Det är orealistiskt att stampa på i vardagen och förvänta sig att nya saker ska hända. För att något nytt ska hända behöver vi utmana oss själva. Allt ifrån de små sakerna till de stora. Som att välja en ny väg hem ifrån jobbet eller rentav säga upp oss.

I bland behöver vi också en paus i från allt vi tror är vi för att få nya perspektiv. En tjänstledighet, en långresa eller kanske flytta. Livet är i ett konstant flöde, i konstant förändring. Följer vi inte med i flödet blir vi stagnerade. Både mentalt och fysiskt. För mycket stagnation leder i slutändan till depression och sjukdom.

Allt är möjligt

Visst är det fantastiskt. Det är faktiskt möjligt att ta en paus ifrån det som vi har byggt upp som vårt liv. Precis det gjorde min moster och morbror för snart ett år sedan. De sålde en av sina lägenheter i Sverige, hyrde ut den andra, sålde sin bil, tog tjänstledigt och flyttade till sitt hus i Spanien. Under så många år har de arbetat hårt och kämpat på. Tillslut kom de till en punkt där de kände att livet hade mer att ge. Vänner omkring som gick vidare eller blev sjuka blev också en viktig påminnelse för att livet är här och nu. Dagarna passerar fort och veckorna blir snart till år.

Varje dag räknas

En föreläsare jag lyssnade på en gång jämförde dagarna vi är givna med biljetterna i en parkeringsautomat. Varje dag lägger vi i pengar i automaten och väntar på att biljetten ska komma ut. Vi blir återigen givna en ny dag. Men plötsligt en dag när vi står där vid automaten tar biljetterna slut. Våra dagar är över. Och vi vet inte hur många biljetter vi har i just vår automat.

Vi har ingen aning om hur många dagar som vi är givna i den här inkarnationen på jorden men vi vet att dagen kommer att komma när vi inte får någon ny biljett. Varje dag är så otroligt värdefull. Varje upplevelse. I det lilla som det stora. I vardagen som i det spektakulära. Eller är det kanske just vardagen som är spektakulär? Ditt barns skratt, vardagstjatet om vem som gör vad, att plocka upp saker som din partner glömt att ta bort. Alla otaliga sms och samtal med den vanligaste vardagsfrågan, Vad ska vi äta ikväll?

Varje dag ges vi en ny chans

Livet kan vara precis det vi önskar. Det är vi själva som formar det. Varje dag ges vi en ny möjlighet att välja vad vi vill göra med vår tid. Ibland kan det kännas enormt svårt att ta beslut som innebär en förändring. Att våga. Att veta vad som är rätt och fel. Men lyssna till din magkänsla och ha tillit till dig själv. Oftast vet vi inte förens vi provat.

Och vad är det värsta som kan hända?

Ett felaktigt beslut eller dagen när biljetterna slutar komma trots att vi aldrig vågade?

livsval välj ditt liv, lev din dröm, Förverkliga sina drömmar