Fullmåne i Skytten

by Amanda Randau

Fullmåne i skyttem

Fullmåneritual. Meditation. Yoga. Rörelseterapi. Obearbetade känslor.

En ilsken chihuahua

Den kosmiska bilden har inte varit nådig med mig de senaste dagarna. Jag har känt så mycket ilska och frustration. Irritationen har fullkomligt bubblat i mig. Men istället för att upprepa mina gamla mönster och göra som jag gjort tidigare, trycka undan den, har jag låtit den ta plats. Jag har skällt som en ilsken lite chihuahua.

Det jag känt har bottnat i gammal instängd ilska och frustration som jag inte fått utlopp för. Den bor främst i min ländrygg och livmoder men har också gett ett ångestliknande tryck över bröstet. Idag anföll den redan vid frukost och då kände jag att det var dags att grunda den ner i moder jord.

Oskön stämning

Att gå runt i någon slags passiv aggressivitet har gjort mig flygig och riktningslös. Inte alls så där härlig, go och moderlig som jag vill vara. Så jag bad mannen om att få dagen för yoga, meditation och lite arbete. Några timmar för mig själv. Det snabba, “självklart älskling!!” talade för sig själv. Det var tydligen inte bara jag som har tyckt att stämningen hemma är obekväm och oskön.

En läkande fullmåneritual

Efter frukost rullade jag ut min matta, renade lägenheten, mig själv och sambon med salvia. Jag drog upp ljudet på sonosen och lät kroppen vägleda mig på mattan. Och jag dansade, rörde mig, ljudade, rullade runt på golvet och landade ner i min kropp igen. Vilken befrielse. Efteråt satt jag ner i en stunds meditation och bad Sebastian att slå sig ned bakom mig. Han höll om mig med en hand på mitt hjärta och en på min livmoder. Tårarna rann och jag insåg att all ilska jag låtit flöda de senaste dagarna inte bara handlar om här och nu utan hörde hemma i det förflutna.

Lägga band på sina känslor

I skrivandets stund känner jag en tacksamhet över att jag idag vet hur jag kan gå in i min ilska och släppa ut den istället för att trycka bort den och bli ledsen. För många låter det kanske konstigt att jag inte varit i kontakt med min ilska men för mig har det varit något skamligt och dåligt. Jag fick tidigt lära mig att lägga band på mig själv och alla mina starka känslor.

Så kan det vara för många av oss. Vi vet inte riktigt hur vi ska hantera när vi blir ledsna, arga, besvikna eller någon annan utmanande känsla och vi skapar sätt att undvika det och trycker istället ner det i kroppen. Det som händer är att vi blir avstängda och stagnerade. Vi får fysiskt och psykiskt ont och blir tillslut sjuka av alla obearbetade känslor.

Att komma i kontakt med gamla obearbetade känslor

Insikten kom till mig under en av mina somatiska yogalärarutbildningar i Bali för två år sedan. Vi gjorde en övning där vi skulle göra olika fysiska utryck (andning, spänna kroppen osv) och gissa vilken känsla det tillhörde. Jag hade inte en aning om vad min imitation av ilska var. Sorg och glädje var för mig lätta att känna igen då det var dit jag hade gått istället för att bli arg.

Under en av mina privata sessioner med min lärare Scott kom jag sedan för första gången på många år i kontakt med min ilska. Jag var så stagnerad i mina höfter att jag trots mycket yogande och rörelse inte kunde vila låren i marken när jag satt i skräddare. Under sessionen fick jag möjlighet att bevittna och komma i kontakt med vad som satt fast och kunde då släppa ut ilskan. Sakta började mina höfter släppa taget och låren och knäna röra sig ner mot marken. Den lättnad jag kände efteråt var befriande. Jag hade plötsligt plats i min kropp och kunde känna energin flöda på ett helt nytt sätt i benen.

Fullmåne i skytten

Efter en lång och skön fullmåneritual idag känner jag mig snällare och lugnare. Jag har släppt taget om mina inbillade bekymmer.

Fullmånen i skytten belyser vad som är mest meningsfullt för oss att fokusera på just nu. Hur vi växt sedan Jupiter gick in i Skytten i november förra året.

Ge dig lite tid i dagarna att titta tillbaka på vad du har utvecklat hos dig själv och i ditt liv de senaste halvåret.

  • Vad känns rätt och vad är det dags att släppa taget om?

  • Hur kan du vara närvarande i det som växer och utvecklas?

  • Vad har du fått som du kan ge vidare av? Dela med dig av till andra?

  • Vad har du att erbjuda utan att förvänta dig något tillbaka?

  • Vad har blivit erbjudet dig utan förväntan på motprestation?

Kliv ur din comfort zone. När du klamrar dig fast vid det som känns säkert och tryggt dämpar du din livskraft och försöker kontrollera ditt liv.

Motstridiga känslor

Med planeten Jupiter med i bilden bjuder fullmånen på en positiv och lovande energi. Filosofiska tankar, barnslighet och humor. Men med den övriga kosmiska bilden kan vi också uppleva att vi är ledsna eller kanske precis som jag, ilska som små chihuahor.

Kan vi tillåta oss att känna precis det som är

Man kan vara glad fast man känner sig arg och ledsen. Vi kan använda humorn i det som känns mörkt och svårt. Skratt, gråt, ilskna utrop och rörelse är medicin. Att sitta i tystnad är läkande. Liksom att dricka ett glas vin med en kär vän.

Känn dina känslor, ge utlopp för sorg och smärta men våga också glädjas för allt som är bra. Livet är trots allt en salig blandning av precis allt.

Astrologi, Healing, Meditation, Fullmåneritual fullmåne, fullmåneritual, motstridiga känslor, fullmåne i skytten, Rörelseterapi