Nu är det slut på att överleva

by Amanda Randau

Nu är det slut på att överleva

Väck din självläkning. Utmattningsdepression. Stress. Utbrändhet. Psykisk ohälsa. Antidepressiva.

Ekvationen som inte går ihop

Jag befinner mig i en djupgående exploration av kroppen och sinnet just nu. Mitt i processen att föda fram ett självläkningsprogram för utmattade. Jag mediterar, renar mig själv, tar emot, ger ut, yogar, andas, äter, skriver, shakar och bara är. Utan ett uns av tvivel känner jag i hela mig själv att detta är precis vad som behövs. Jag är verktyget att få ut det. Aldrig någonsin har sjukskrivningsantalet för utbrända varit så högt och antalet människor som överlever på antidepressiva är massivt. Onekligen är det något som inte fungerar. Man behöver inte vara matematiker för att förstå att ekvationen inte går ihop. 

Vi behöver något mer. Vi behöver något annat. 

Vi vet inte ens varför vi är deprimerade

När jag frågar människor som är utbrända, deprimerade eller som överlag lider av psykisk ohälsa varför de mår som de mår svarar de flesta, Jag vet inte. 

När jag frågar vilken hjälp de får svarar de allra flesta att de tar antidepressiva eller sömntabletter. När jag frågar vad mer de gör för att må bättre eller vilken mer hjälp de får tittar de flertalet fundersamt på mig innan de svarar att de inte får någon annan hjälp och inte heller gör något speciellt för att hjälpa sig själva. De tror att det ska räcka med de antidepressiva. Några få av dem får i bästa fall träffa en psykolog någon gång i månaden. 

Du ger bort makten i ditt liv

Utmattning, depression, sömnsvårigheter, ångest, kronisk trötthet, värk i kroppen, problem med magen, huvudvärk är alla kroppens rop på hjälp. Kroppens alarmsystem går på högvarv. 

Det är här problemet uppstår. Vi tar piller för att döva våra smärtor och känslor men vi blir inte av med dem. De stannar kvar. Många fortsätter därför att äta antidepressiva och sömnpiller resten av livet och fortsätter att leva avstängda. Berövade på livslust, djup kärlek och sann glädje. Många går in i nya depressioner eller blir utbrända gång på gång. Vi ger bort vår kraft att veta vad som är bäst för oss till någon annan eller något annat. 

Detta kallar jag inte att leva. Det är att överleva. 

 

Antidepressiva för att orka överleva

Jag är ingen motståndare till antidepressiva. Ibland kanske vi behöver ha just den hjälpen för att orka överleva dagen. Men vi behöver också dyka in i oss själva och våga se det som kallar. Och i många fall kanske det är nog. Att vi kan klara av att göra resan med oss själva utan kemiska substanser. Men vi behöver rätt förutsättningar för det. Flertalet studier världen över har visat att support är det mest kraftfulla skyddet mot att bli överväldigad av stress och trauma. Det mest kritiska är att bli sedd och lyssnad på. Stöttning ifrån samhället och våra nära, känna oss trygga och hållna. För att vi fysiologiskt ska kunna lugna ner oss, läka och växa behöver vi känna oss trygga. Det är ett fundamentalt behov som vi alla har. 

Genom att få prata om våra upplevelser kan vi få kraft att förändra oss själva. Det hjälper oss att definiera vad vi faktiskt vet och hitta en känsla av mening. Vi har förmågan att reglera vår egna fysiologi inklusive några av de så kallade ofrivilliga funktionerna i kroppen och hjärnan genom så enkla och grundläggande aktiviteter som andning, rörelse och beröring. 

Berövade våra förutsättningar till läkning 

Genom att ignorera dessa viktiga grundläggande förutsättningar tar vi bort förutsättningarna för att läka ifrån stress och trauma och att återställa vår anatomi. 

Att vara en patient snarare än att delta i sin egna läkeprocess separerar oss ifrån samhället och vår självuppfattning och hindrar oss från att läka. Vi ger bort vår kraft att veta vad som är bäst för oss och överlåter den på läkare, försäkringskassan, arbetsgivare eller någon annan. Genom detta tappar vi självförtroendet och tillslut makten över vårt egna liv. Vi blir ett offer och kommer längre och längre bort ifrån vår egna sanning.

 

Att läka utan läkemedel, det går

Jag har själv gjort resan ifrån en djup depression och utmattning utan läkemedel. När jag och min läkare träffades för friskskrivning var han förvånad och imponerad. Han hade aldrig varit med om att någon tillfrisknat så snabbt och hoppades att jag skulle sprida vidare mina upplevelser och min kunskap genom att föreläsa. 

Väck din självläkning

Då för snart tre år sedan föddes grunden för det material jag arbetar med just nu, Väck din självläkning.  

Jag är så otroligt glad och tacksam att jag fått dessa upplevelser i mitt liv så att jag nu har möjlighet att ge hopp åt dig som kämpar för din överlevnad. DU är värd så mycket mer än så. Nästa vecka ska jag träffa en viktig samarbetspartner för lanseringen av mitt arbete och snart hoppas jag att kunna dela med mig av mer detaljer.  

Självläkning, Stresshantering, Utmattningsdepression, Väck din självläkning självläkning, utbrändhet, utmattningsdepression, depression, psykisk ohälsa, väck din självläkning