Filtered by Category: Embodied flow yoga

Tiden läker inte alla sår

Vi alla bär på olika trauman från vårt liv och vår uppväxt vare sig vi är medvetna om det eller ej och det finns vägar till läkning genom nervsystemet.

Read More

En nyckel till självläkning - Yoga

IMG_8339.jpg

En nyckel till självläkning

- Yoga

Självläkning. Embodied Flow yoga. Utmattningsdepression. Stress. Våga vara i allt som är.

Mitt första möte med Embodied Flow Yoga

För några år sedan när jag befann mig i en destruktiv relation mötte jag yogan på riktigt. Den var en varm söndag i juli när jag steg in på ett träningscenter för 90 min vinyassa flow. Mitt i semestertider fick jag nästintill läraren för mig själv.

Jag hade yogat ett par gånger tidigare och gått någon kort kurs. Trots att jag så starkt lockats och dragit till den men den hade aldrig riktigt fastnat.

Denna söndag skulle på djupet förändra min upplevelse av yoga. Nu i efterhand har jag förstått att klassen utgick ifrån att skapa utrymme kring hjärtat. Läraren guidade oss igenom sekvenser som tog oss djupt in i oss själva och plötsligt i en hjärtöppnande position började känslor att bubbla upp inom mig och mina tårar att rinna. Först blev jag rädd och skämdes men valde ändå att stanna i situationen och de känslor som kom upp. Känslor som jag styrt bort och förnekat under en lång tid. Känslor som jag hade stängt av. Det tog inte lång tid innan de förändrades till något annat. Glädje, eurofori, oövervinnerlighet.

För första gången på länge kände jag mig stark i min svaghet. Självklar i min kropp. Och framförallt kom jag i kontakt med en kraftfull intuition som visste precis vilket väg jag skulle ta. Jag brast ut i skratt. Och grät lite till. Glädje blandat med sorg. Jag släppte taget om att försöka kontrollera och mitt i det möte jag insikten i att det sedan länge var dags att lämna relationen med mannen som jag lärt klart av.

En nyckel till självläkning

Läraren, som i dag är en god vän till mig, hette Caroline M Smith och jag är henne för evigt tacksam för att hon visade mig vägen att öppnade mitt hjärta igen och framförallt vad yoga verkligen kan vara. En nyckeln till självläkning.

När jag sjukskrevs för utmattniningsdepression ett par månader efter min upptäckt av yogan blev Carolines klasser min räddning. Under lång tid klarade jag inte av hennes pulshöjande flow-klasser men yin yogan hon erbjöd var precis vad min ömmande kropp och trasiga insida behövde.

Det var med tudelad känsla jag begav mig till varje klass och mitt mod och vilja att överleva var det som fick mig dit. Och Carolines varma smittande glädje och äkthet.

På mattan kunde jag inte längre fly mig själv och den ryggsäck jag bar på. Trauma, stress, känslor, minnen från situationer jag ville glömma blommade upp lite i taget. Ibland mycket och vissa tillfällen ingenting. Många gånger ville mitt mind springa där ifrån men jag stannade envist kvar. Ibland vågade jag möta allt det där i några sekunder ibland någon minut men över tid kände jag hur mina smärtor började lätta. Stagnationer började lösas upp. Livsenergin kom tillbaka. Jag slappnade av och framförallt började jag sakta komma i kontakt med min intuition igen. Med min själ.

Jag lämnade varje klass med känslan av lite större hopp, ett lugnare sinne och en känsla av tillhörighet. Yogan är fortfarande en av mina viktigaste verktyg för att må bra.

“Never trust your mind to heal. Your mind is need as much healing as the rest of you. The instrument for healing is the soul.”

- Caroline Myss

Varför är Embodied Flow yogan så Läkande?

Orden nedan är lånad ifrån min lärare Anja Berghs hemsida då hon beskriver upplevelsen av det som är så svårt att sätta ord på.

“Du kallar in förmågan att lyssna från andra center i dig själv än hörsel och att känna från platser utan känsel. Den ger chansen att lära om genom nervsystemet och att på det viset släppa onödiga vanor genom din hjärnas plasticitet. Men också att gå till själva cellernas perception av sig själva, att kalla på den där visdomen som finns djupt inbäddat i din biologi. Yogan kan lära dig att lyssna och börja lära känna din egen energi så du blir bättre på att följa dig själv och dina behov, i rörelse, i livet.

Teknikerna är väldigt enkla, det är oftast det mest överraskande! Verktyget är din närvaro och förmåga att hålla den med ansträngningslös ansträngning i din kropps vävnader. När vi gör det kan vi upptäcka hur det känns där, vilka vi är ur den sortens perspektiv. Det är så enkelt i teorin men kräver att vi övar för att göra det till vana.”

RECONNECT BODY, MIND AND SPIRIT

Genom yogan kan vi återkoppla vårt mind med vår kropp och själ. Vi kan på djupet i vår kropp återväcka delar som vi tappat kontakten med och lära oss hur vi möter oss själva i allt det som är på ett mer ansträngningslöst sätt. Det är frigörande och otroligt läkande. Yoga kan praktiseras på så många olika sätt. Mattan är bara en av dem.